Ve Slovinsku,tam je krásně !
Na výšlap do hor jsme si s kolegou,fenkou Britou a naším Slovinským přítelem Primorzem trochu přivstali a ještě za tmy jsme autem vyjeli co nejvýše to šlo.Vzali jsme ruksaky a hurá do hor! Lidé z "pšeničného " kraje odhodlaní pokořit horské velikány. Zprvu jsme šli,ještě za tmy, po lesní cestě,sice strmé,ale cestě.Ta pak skončila a dál byl k disposici jen turistický chodník.Čím dál užší a čím dál strmější. Záviděl jsem Britě její 4x4.Ale nevzdával jsem to.
Pomalu se rozednívalo,sluníčko olizovalo nejvyšší vrcholky již zasněžených hor.Po dvou hodinách chůze,propoceni a údýchaní jsme byli,ovšem jen zdánlivě,na nejvyšším bodu výletu. Všude kolem hory,nahoře zasněžené a na jejich úpatí lesy.Nádherné smíšené lesy!
Mně by to již docela stačilo,ale Rozman byl jiného názoru.Zavelel k odpočinku,něco jsme pojedli,zapili čajem se slivovicí a kochali se.
I Britě se to líbilo.Krásný rozhled a cestou všude pachy zvěře,i kamzíky viděla.
Za námi byly hory.A krásně zbarvené podzimní lesy.
Před námi ( lépe pod námi ) město Preddvor,které jsme jen tak tušili. Vše bylo zakryté šlehačkou z mlhy.
Pokračovali jsme dál po chodníku,Brita to zkoušela po travnatém svahu.Brzy však zjistila,že je tak strmý,že i její 4x4 s ním má problém.A tak raději zpět na vyšlapanou trasu. A těšit se,až budeme mít zase kolem sebe stromy.
Po asi hodině šlapání prokládaného odpočíváním a nabíráním dechu jsme na křižovatce turistických tras.Čteme a nerozumíme ničemu.Všude daleko.Snad zkusit tu 30 min. trasu. Tak jdeme.
A zase do kopce!Navíc Slovinci mají odhad vzdálenosti a času jako Rusové.To co oni myslí půl hodinou,bylo pro nás hodinovým utrpením.Ale alespoň víme, co je Hudičev boršt. A taky to,že už nás tam nikdy nikdo nedostane!
Tak tady ho máte - Hudičev Boršt! Čertův les. Legenda vypráví,že čert přenášel les a překvapilo ho svítání.Proto celý les upustil a ten spadl přímo do tohoto místa. Bizardní tvary buků jsou důsledkem nepříznivých klimatických podmínek. Rezervace - ochranný les - který je zjara plný kytiček. Možná pěkný pohled,ale já tam už nepolezu.Nemusím také všechno vidět.
Když se ale člověk vydýchá,vychladne,napije se piva z plechovky a trochu se uklidní, má hned jiný pohled na svět.A je na co se dívat - kolem samá nádhera.Pár fotek jsem pořídil při sestupu do údolí. Tak se dívejte- pokud máte zájem.
Dolů jdeme pomalu. Ne proto,že bychom měli dost času, ale nohy bolí ! A to tak,že hodně.Zastavujeme,odpočíváme,diskutujeme a stále se kocháme. Dopíjíme poslední kapky z láhve slivovice a je nám dobře.
K autu přicházíme již za šera.Jsme rádi,že jsme prožili pěkný podzimní den v krásném prostředí Kamnických alp. Hezký zážitek.Za celý den jsme potkali jen jednoho člověka - dřevorubce. Snad tedy někdy příště,ale lépe vybaveni - minimálně musíme přibalit navíc jednu láhev francovky! A teď hurá do hospody,dopřát žaludku cosi z výborné slovinské kuchyně a doplnit tekutiny! Tak zase příště !
Jen ještě dodatek. Za celý den jsme nikde neviděli odhozený papír,igeliťák nebo plastvou flašku.Všude čisto a pořádek. Asi proto,že Sloviců je pětkrát míň než nás a tak nestačí udělat tolik bordelu . Nebo je tu jiný důvod ?
Petr Ziegrosser
Jak dva důchodci postavili v Kojákovicích kapličku
Malých sakrálních staveb není v naší zemi nikdy dost a ani jich nikdy dost nebylo. A také jsme se někdy v minulosti k nim nechovali dobře. V poslední době však zažívají renesanci.
Petr Ziegrosser
Kojákovické štíty
Kojákovice, malebná vesnice v Jižních Čechách nedaleko Třeboně.Místo, které mám rád. Pokusím se vám ho trochu přiblížit několika fotografiemi.
Petr Ziegrosser
A je tu znovu Štědrý den.....
Zažil jsem jich více jak sedmdesát.Jeden hezčí než druhý.A na každý z nich jsem se těšil. Jo, Štědrý den je holt jen jednou v roce.
Petr Ziegrosser
Pečení chleba postaru IV.
Pečení chleba postaru velice dobře popsal můj dlouholetý přítel František Libosvár. Třeba vás jeho povídání zaujme tak jako zaujalo mne.
Petr Ziegrosser
Pečení chleba postaru III.
Pec je postavená, dostatečně vyschlá a je připravená na první zatopení a sázení chleba. Přichází čas ji vyzkoušet. Ale to se nejdřív musí řádně vytopit, musí se uhníst těsto a s Boží pomocí bochníky nasázet do pece.Jak se to dělá?
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem
Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...
Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky
V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...
Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby
Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 15
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 889x